„FIVA radi na očuvanju, zaštiti i promociji istorijskih vozila. Obeležavajući jubileje i čuvanjem sećanja na trke poput Belgrade Grand Prix zajedničkim snagama, viribus unitis, šaljemo poruku mladima da rade na očuvanju istorijskih vozila kao pokretne baštine, negovanju nasleđa i sećanja na trke za buduće generacije.“

 

Komisija za kulturu FIVA čuva i štiti istoriju vozila uključujući njihov inženjering, oblik, funkcije i dokumentovanu istoriju kao i njihovu obilnu i raznoliku vezu sa društvom i društvenim okruženjem. Ona podržava projekte koji tumače ovo specifično nasleđe, čineći ga razumljivim i cenjenijim na globalnom nivou.

Jedna od važnijih funkcija komisije za kulturu je naglašavanje vrednosti mobilne i tehničke baštine i njenog svedočenja o društvenim, ekonomskim i ekološkim promenama kroz istoriju. FIVA je priznata od strane Unesko-a kao organizacija koja se bavi istorijskim vozilima i srodnim kulturnim aspektima.

 

 

Srpski Savez za Istorijska vozila, FIVA, UNESCO i Ambasada Italije u Beogradu zajedno pokreću vožnju koja nas kroz sećanje na Belgrade Grand Prix vodi od prošlosti u budućnost.

 

Srpski Savez za Istorijska Vozila (SSIV) okuplja automobilske i moto klubove sa velikom tradicijom koju su započeli još šezdesetih godina prošlog veka, kada počinje da raste svest o istorijskom značaju starovremenskih vozila i veoma važnom zadatku njihovog očuvanja.

Savez je osnovan 2010 godine, nakon čega je odmah postao i član FIVA (Federation Internationale de Vehicules Anciens) i jedna od ključnih inicijativa jeste i očuvanje sećanja na Belgrade Grand Prix.